Asociația EuroDEMOS implementează proiectul „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității” (Romania in NATO – strategic perspectives for community security) în perioada mai – decembrie 2022, proiect co-sponsorizat de NATO Public Diplomacy Division.
Cea mai mare responsabilitate a NATO este să-și protejeze și să-și apere teritoriul și populațiile împotriva atacurilor. Proiectul EuroDEMOS promovează valorile Alianței și contribuie la îmbunătățirea posturii de descurajare și apărare a NATO. Prin proiecte și activități de pe tot globul, Alianța încearcă să împuternicească Aliații, partenerii, organizațiile și indivizii pentru a promova pacea și securitatea.Proiectul „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității” va crea un spațiu comun de dezbateri și analize de specialitate privind cadrul apartenenței României la NATO, precum și subiecte actuale de interes în ceea ce privește conștientizarea securității și reziliența comunității. Proiectul va implica factori de decizie la nivel național din ministere strategice, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai sistemului educațional formal.
Activitatea centrală a proiectului este Conferința „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității”. Acest eveniment, deosebit de important pentru regiunea noastră, își propune să contribuie concret la creșterea interesului și conștientizării în rândul tuturor categoriilor de cetățeni privitor la rolul NATO și importanța Alianței în menținerea păcii.
Dr. Morel Bolea – Președinte EuroDEMOS și Ana Cristina Zacornea – Președinte Executiv EuroDEMOS au răspuns onorantei invitații a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” de a participa la conferința internațională „România în sistemul de securitate al Europei centrale și de Sud-Est. Obiective, Evoluție, Provocări (1921-2022)” organizată de Statul Major al Apărării prin Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, filiala Iași în perioada 23 – 24 iunie 2022 la Cercul Militar Iași. Proiectul „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității” a fost anunțat public în cadrul acestei Conferinței internaționale aflată la a treia ediție. Conferința a cuprins o serie de manifestări științifice, dedicate unor evenimente semnificative din istoria națională a României și a relațiilor de cooperare cu aliații din NATO și Uniunea Europeană, precum și cu state non-NATO din proximitate.În etapa imediat următoare, Dr. Morel Bolea – Președinte EuroDEMOS a participat la NATO Public Forum organizat în cadrul Summitului NATO de la Madrid în perioada 28 – 30 iunie 2022. NATO Public Forum a reunit părți interesate dincolo de comunitatea tradițională de securitate și apărare într-o discuție despre viitorul Alianței. Găzduit de patru organizații importante ale societății civile – Elcano Royal Institute, German Marshall Fund, Munich Security Conference și Atlantic Council – Forumul Public a inclus experți și factori de decizie din întreaga lume pentru a adăuga perspective suplimentare la Summit.
Înființată și cu activitate civică constantă din 1990, EuroDEMOS este o Asociație de Atitudini Civice dedicată dezvoltării comunității, independentă, neguvernamentală și non-profit al cărei obiectiv principal este apărarea drepturilor omului, a valorilor și principiilor democratice. Din 2008 EuroDEMOS este un membru important în AGORA Parlamentului European, din 2018 are statutul de „poveste de succes” la nivel european și proiectele sale sunt apreciate ca model de bune practici. Asociația EuroDEMOS este o școală civică de implicare, formare și afirmare a tinerilor prin voluntariat la nivel local, național și internațional.