Antreprenoriatul social este abordarea antreprenorilor în care aceștia dezvoltă, finanțează și implementează soluții la probleme sociale, culturale sau de mediu. Antreprenoriatul social în societatea modernă oferă o formă altruistă de antreprenoriat care se concentrează pe beneficiile de care societatea poate profita. Este privit ca fiind avantajos deoarece succesul antreprenoriatului social depinde de mulți factori legați de impactul social cărora întreprinderile tradiționale nu le acordă prioritate. Spre deosebire de întreprinderile tradiționale, întreprinderile de antreprenoriat social se concentrează pe maximizarea câștigurilor în satisfacția socială, mai mult decât pe maximizarea câștigurilor de profit. Calitatea antreprenorială se bazează pe creativitate. Deoarece lumea antreprenoriatului social este relativ nouă, există multe provocări cu care se confruntă cei care se implică în domeniu. În primul rând, antreprenorii sociali încearcă să prezică, să abordeze și să răspundă creativ la problemele viitoare. În prezent se observă interes din partea ONG-urilor față de antreprenoriatul social. Tinerii au oportunitatea de a participa la evenimente și proiecte organizate de Asociația EuroDEMOS pe această temă.
Un exemplu reușit este proiectul „Valuing the Youth Workers Expertise to Develop Social Entrepreneurship”, proiect co-finanțat de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene și coordonat de Asociația EuroDEMOS. Proiectul a avut ca scop valorificarea expertizei lucrătorilor de tineret pentru a dezvolta viitoare proiecte care să producă schimbări sociale în sectorul de tineret pentru includerea grupurilor marginalizate. Au participat la Iași 30 de lucrători de tineret din 10 țări ale Programului Erasmus+: Croația, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, România și Turcia. Proiectul a avut activitățile bazate pe metodologia de tip Open Space și a urmărit realizarea unui schimb de know-how pe tema antreprenoriatului social și sprijinirea participanților în realizarea de 4 viitoare proiecte Erasmus+.
Diseminarea proiectului a mai inclus o serie de activităti de tip workshop și campania online “Tânărul săptămânii”, campanie care promovează tineri care au reușit să facă schimbări sociale vizibile în comunitățile lor.Tânărul din România promovat în cadrul campaniei este Cornel Amariei, un tânăr inventator de 27 de ani, primul român laureat al „Global Business Hall of Fame”, datorită ochelarilor cu senzori care le va oferi mai multă independenţă celor cu deficienţe de vedere. De când era elev a lucrat la tot felul de invenţii şi iniţiative de antreprenoriat. A absolvit două facultăţi în acelaşi timp în Germania şi apoi s-a dedicat proiectului Lumen.
Este pentru prima dată când un român este laureat al „Global Business Hall of Fame” Junior Achievement Worldwide, o gală cu o vechime de 46 de ani, în care sunt recunoscute meritele tinerilor în domeniul inovării şi antreprenoriatului cu influenţă puternică asupra comunităţii. De lungul timpului, premiul a ajuns la oameni de afaceri precum Levi Strauss, cel care a înfiinţat prima firmă producătoare de blue jeans şi la Estée Lauder, care a creat un imperiu al cosmeticelor.
Campania promovează tineri din toate cele 10 țări partenere în proiect. Asociația EuroDEMOS invită pe cei care vor să fie informați la zi despre programele sale coordonate de experți multicalificați să-i urmărească pagina de facebook.