29 Jun
29Jun

       Liderii NATO s-au reunit la Madrid pentru a discuta probleme importante cu care se confruntă Alianța. Summitul de la Madrid va stabili direcția strategică a NATO pentru următorul deceniu și nu numai, asigurându-se că Alianța va continua să se adapteze la o lume în schimbare și să-și păstreze un miliard de oameni în siguranță. 

     Summit în rezumat • Cine: șefi de stat și de guvern din țările membre NATO și parteneri cheie • Ce: Întâlnire pentru a discuta despre cele mai presante preocupări de securitate de astăzi și de mâine și pentru a susține noul Concept strategic al NATO • Unde: Madrid, Spania • Când: 28-30 iunie 2022 • De ce: pentru a ne asigura că NATO continuă să își îndeplinească scopul principal și cea mai mare responsabilitate: asigurarea apărării colective pentru țările sale membre și menținerea în siguranță a unui miliard de oameni.  In agenda Cum a afectat invazia brutală și neprovocată de către Rusia a Ucrainei și noua realitate de securitate din Europa abordarea NATO în ceea ce privește descurajarea și apărarea? Ce face Alianța pentru a aborda alte provocări, cum ar fi influența și asertivitatea crescândă a Chinei sau consecințele schimbărilor climatice în materie de securitate? Ce va fi inclus în următorul Concept Strategic al NATO, planul pentru viitoarea adaptare a Alianței la o lume mai competitivă în care puterile autoritare încearcă să respingă ordinea internațională bazată pe reguli? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările importante pe care liderii NATO le vor discuta în timpul Summitului de la Madrid. Liderii NATO se adună la Madrid, Spania, pentru a discuta probleme importante cu care se confruntă Alianța. Summitul de la Madrid va stabili direcția strategică a NATO pentru următorul deceniu și nu numai, asigurându-se că Alianța va continua să se adapteze la o lume în schimbare și să-și păstreze un miliard de oameni în siguranță.

     La Summit-ul de la Madrid, NATO a adoptat noul său concept strategic. Acest document cheie reafirmă valorile, scopul și sarcinile NATO. Acesta oferă o evaluare colectivă a provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța și prezintă sarcinile politice și militare pe care NATO le va îndeplini pentru a le rezolva. Conceptul strategic este rezultatul consultării interne între Aliați și al angajamentului extern cu parteneri, alte organizații internaționale, comunități de experți, organizații de tineret, societatea civilă și sectorul privat.

       Forumul public al NATO

       Pe lângă Summit-ul de la Madrid, un Forum Public reunește părți interesate dincolo de comunitatea tradițională de securitate și apărare într-o discuție despre viitorul Alianței. Găzduit de patru organizații importante ale societății civile – Institutul Regal Elcano, Fondul German Marshall, Conferința de Securitate de la München și Consiliul Atlantic – Forumul Public include experți și factori de decizie din întreaga lume pentru a adăuga perspective suplimentare la Summit. 

       În cadrul Forumului NATO, s-a subliniat importanța existenței unei societăți civile libere și dinamice. Din România au fost invitate să participe la acest Forum NATO două personalităţi civice recunoscute european, Morel Bolea-preşedinte Asociaţia EuroDEMOS și Diana Alexandroae- preşedinte Asociația Kasta Morrely.

      Președintele EuroDEMOS – Dr. Morel Bolea va continua să își aducă contribuția în promovarea valorilor, principiilor și implementarea strategiei NATO prin organizarea Conferinței „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității” (Romania in NATO – strategic perspectives for community security) în toamna anului 2022, co-sponsorizată de NATO Public Diplomacy Division. Conferința „România în NATO – perspective strategice pentru securitatea comunității” va crea un spațiu comun de discuții de specialitate privind cadrul apartenenței României la NATO, precum și subiecte actuale de interes în ceea ce privește conștientizarea securității și reziliența comunității. În cadrul Conferinței vor fi implicați factori de decizie la nivel național din ministere strategice, reprezentanți ai societăţii civile, reprezentanți din mass-media democratică, reprezentanți ai sistemului educațional formal. 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.