Asociatia EuroDEMOS finalizeaza proiectul transfrontalier “Ce visezi? Unde ajungi? Proiect de informare, educare si preventie a traficului modern de fiinte umane” ce s-a desfasurat sub egida Uniunii Europene, in parteneriat cu Organizatia Obsteasca Generatia Mileniului III - Falesti, autoritati, tineri, specialisti, functionari si alesi locali de la Primariile Chisinau si Ialoveni Republica Moldova. Proiectul a debutat in data de 13 septembrie 2008 desfasurandu-se pe o perioada de 12 luni de zile, atat in tara (in judetele Iasi, Botosani) cat si in Republica Moldova (Chisinau, Falesti, Ialoveni). Proiectul este finantat prin Programul Phare CBC 2006.
Proiectul a urmarit un impact sporit asupra comunitatilor implicate prin facilitarea accesului direct la informatii privind existenta fenomenului traficului modern de fiinte umane si modalitati de preventie intensificand cooperarea transfrontaliera de anticipare si lupta impotriva acestui flagel.
Cele mai importante activitati desfasurate in cadrul proiectului au fost:
- Campanie transfrontaliera informativ-educativa privind traficul modern de fiinte umane desfasurata la nivel de mase. Prin aceasta campanie a fost urmarit scopul de a reduce prin informatie corecta numarul de potentiale victime ale impostorilor care se folosesc de noutatea domeniului modelingului si golurile informationale privind activitatile sale.
- Infiintarea unui Centru Transfrontalier de Preventie a Traficului Modern de Fiinte Umane – Anti Modern Traffic (AMT) – ce reprezinta o sursa constanta de informare privind existenta traficului modern de fiinte umane si modalitatile lui de preventie. Pentru functionarea Centrului AMT au fost pregatiti peste 20 de functionari civici voluntari printr-un training specializat. Centrul AMT are ca obiectiv principal tratarea fenomenului generalizat al discriminarii persoanelor calificate din domeniul modelingului si organizarii de spectacole de catre autoritati si centrele de cultura in favoarea impostorilor sau traficantilor care se recomanda in mod abuziv profesionisti in domeniul modelingului sau spectacolelor si promoveaza nestingherit aculturalizarea.
- 3 seminarii transfrontaliere desfasurate in Iasi si Botosani – au avut ca scop diseminarea de informatii privind existenta si amploarea fenomenului traficului modern de fiinte umane la nivel transfrontalier. In cadrul seminariilor au participat reprezentanti ai BICE (Biroul de Informare al Consiliului Europei) Bucuresti si Chisinau, autoritati din Iasi si Botosani, tineri, functionari si alesi locali de la Chisinau, Ialoveni si Falesti Republica Moldova. Seminariile au cuprins informatii despre problematica traficului modern de fiinte umane, modalitati de anticipare si tratare a acestui flagel al societatii contemporane moderne.
- Pregatirea unui nucleu de 21 de cetateni ai Republicii Moldova si 5 cetateni romani ca specialisti in domenii pe care traficantii le folosesc ca paravan public de racolare, pentru crearea cadrului legal necesar preventiei traficului modern de fiinte umane in Republica Moldova. Aceasta actiune s-a materializat prin derularea a doua programe de formare profesionala – Organizator spectacole si Manechin.
- Instruirea a peste 20 de cetateni din Republica Moldova, prin training specializat pe tema importantei existentei si respectarii prevederilor standardelor ocupationale.
- Realizarea Strategiei Transfrontaliere de Preventie a Traficului Modern de Fiinte Umane. Dintre obiectivele strategiei mentionam: Studierea fenomenului traficului modern de fiinte umane – monitorizarea evolutiei acestui flagel al modelingului de aparenta; Cresterea gradului de informare a comunitatii privind eligibilitatea si legalitatea domeniului modelingului autentic; Demascarea traficului modern de fiinte umane ce se foloseste de numele acestui domeniu ca paravan pentru dezinformarea publicului pentru coruperea tinerilor; Realizarea unui cadru de colaborare, comunicare si parteneriate internationale; Imbunatatirea capacitatii de dezvoltare a proiectelor transfrontaliere de preventie a traficului modern de fiinte umane; Dezvoltarea unei politici de incurajare a legalitatii domeniului modelingului autentic ca metoda de anticipare a traficului modern de fiinte umane si promovare a culturii si artei autentice.
- Infiintarea unei retele de parteneriate transfrontaliere durabile.
- Desfasurarea a doua masuri si doua spectacole demonstrative Anti Modern Traffic, in municipiul Iasi si Botosani, dedicate anticiparii traficului modern de fiinte umane ce se desfasoara prin intermediul falselor agentii de modeling. Aceste evenimente au fost sustinute de campanii media si stradale.
- Realizarea site-ului proiectului ca modalitate de acces rapid si direct la informatiile privind existenta traficului modern de fiinte umane, pericolul care il reprezinta acest flagel pentru viata sociala a tinerilor si modalitati de prevenire
Sursa MDRL